

IBFD Africa Tax Symposium

Trends in International Taxation: An African Perspective

Safari Park Hotel, Nairobi, Kenya 29 – 31 May 2024

Technical Programme

All times shown are Kenyan time.

This Symposium is an initiative of the IBFD Centre for Studies in African Taxation, a think tank devoted to the study and development of African taxation.





Introduction

The Africa Tax Symposium is the preeminent forum for discussions on international tax issues relevant to Africa. Unique among other African tax conferences, the Africa Tax Symposium takes a multi-dimensional approach, bringing together perspectives from policy, practice, administration, industry, and academia.

Now in its ninth year, the Africa Tax Symposium has established a reputation for high quality discussions from a rich field of acclaimed speakers. Attendees at the Africa Tax Symposium come from all over Africa and beyond, representing a global network of tax professionals and thought leaders.

The ninth Africa Tax Symposium takes place in Nairobi, Kenya, from 29 to 31 May 2024.

The theme of the Africa Tax Symposium is the same from year to year: 'Trends in International Taxation - An African Perspective'.

This evergreen theme encompasses the latest developments in the field of international tax, as well as the practical challenges faced by Governments and taxpayers in the application of domestic law and tax treaties. The theme also covers tax-related issues arising in related fields, such as in the areas of trade and investment. In addition, the theme encompasses broader issues such as domestic resource mobilisation, and global tax governance.

This year's Symposium offers rich discussions on the following sub-themes:

- Current multilateral developments (including initiatives by the OECD Inclusive Framework and the UN), and their impact on Africa.
- The implementation of the Global Minimum Tax, and its impact on African governments, businesses, and consumers;
- Tax issues arising from cross-border trade, with particular emphasis on tax treaties, transfer pricing, and VAT;
- Tax-related issues in the fields of trade and investment;
- Tax administration in Africa past, present, and future;
- Domestic resource mobilisation challenges, successes, and prospects;
- Global tax governance, and the potential for more meaningful African engagement.

In line with our Symposium's tradition, we will hold a special session, the 'Host Country Focus'. This session focuses on a pertinent issue of great relevance to the host country for the Symposium. This year's Host Country Focus will centre on effective dispute resolution in Kenya.

Please see the following pages for the technical programme.





Pre-Symposium Events: Tuesday, 28 May 2024

 14:00 – 17:00
 Arrival & Registration

 18:00 – 21:00
 Welcome Reception

Day 1: Wednesday, 29 May 2024

08:00 – 09:00 **Registration of Participants** (1 hour)

09:00 – 09:50 **Opening Ceremony** (50 minutes)

Master of Ceremonies:

Wageni Kimani, HSC
 Manager, Brand & External Communication,
 Marketing and Communications Department,
 Kenya Revenue Authority

Welcome Address (10 minutes)

Belema Obuoforibo
 Director, IBFD Knowledge Centre
 Chair, Centre for Studies in African Taxation
 Member, IBFD Executive Board

Goodwill Message (5 minutes)

Prof. Dr. Victor van Kommer
 Director, IBFD Capacity Building
 Member, IBFD Executive Board

Goodwill Message (5 minutes)

Jan Maarten Slagter
 Chief Executive Officer, IBFD

Welcome by CSAT Committee Member (5 minutes)

Christine Kahema Muthui
 Founder and Director,
 Alpha Tax and Business Advisory Services, Kenya
 Member, CSAT External Advisory Committee

Keynote Speech: Tax Administration in the Age of Globalisation (20 minutes)

Humphrey Wattanga
 Commissioner General,
 Kenya Revenue Authority





09:50 – 10:30 Photo Session & Tea Break (40 minutes)

Session 1 An Overview of the Current International Tax Landscape – 10:30 – 12:00 Recent Developments and Emerging Issues (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Belema Obuoforibo

Director, IBFD Knowledge Centre Chair, Centre for Studies in African Taxation Member, IBFD Executive Board

Presentation:

Sabrine Marsit

Managing Senior, Africa & the Middle East Knowledge Group, IBFD

Panel:

Walter Andreoni

Partner, Mercanti e Associati, Italy

— Mary Baine

Deputy Executive Secretary, African Tax Administration Forum (ATAF), South Africa

Mathew Gbonjubola

Group Lead, Special Tax Operations Group, Federal Inland Revenue Service, Nigeria Co-Chair, UN Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters

— Emily Muyaa

Chief, Capacity Development Unit, UNDESA-FSDO, United Nations

Andrew Harun Ogutu

Africa Tax Lead, International Finance Corporation (IFC), World Bank Group

12:00 – 13:30 **Lunch Break** (1 hour 30 minutes)





Session 2 Implementing the Global Minimum Tax: Challenges and 13:30 – 15:00 Prospects for Africa (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Nikki Oberholzer
 Head of Tax,
 Coca-Cola Beverages Africa, South Africa

Presentation:

Carlos Gutiérrez Puente
 Senior Principal Associate,
 Capacity Building Department, IBFD

Panel:

Abdul Muheet Chowdhary
 Senior Programme Officer,
 South Centre Tax Initiative,
 South Centre, Switzerland

— Redempta Maira

Associate Director, PricewaterhouseCoopers (PwC), Tanzania

— Kudzai Mataba

Tax and Investment Policy Expert, IGF Mining, South Africa

Sebastine Odimma

Head of Tax Controversy, A.P. Moller-Maersk

15:00 – 15:30 **Tea Break** (30 minutes)

Programme continued on next page





Session 3 Tax Treaty Developments in Africa: Navigating Current 15:30 – 17:00 Complexities (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

- Prof. Dr. Johann Hattingh

Faculty of Law, University of Cape Town, South Africa Chief Editor, Bulletin for International Taxation, IBFD Member, CSAT External Advisory Committee

Presentation:

— Kehinde Kajesomo

Deputy Director, Treaties & International Tax Policy Division, Federal Inland Revenue Service (FIRS), Nigeria

Panel:

Aisha Aize Isa

Manager, Centre for Studies in African Taxation Managing Principal, Africa & the Middle East Knowledge Group, IBFD

Dieudonné Nzafashwanayo

Tax and Corporate Partner, ENS Africa, Rwanda

Prof. Dr. Zach Pouga

Partner, International Tax and Transaction Services, Ernst & Young, USA Adjunct Law Professor, NYU School of Law

17:00 – 17:05 **Day 1 Closing Remarks** (5 minutes)

Belema Obuoforibo

Director, IBFD Knowledge Centre Chair, Centre for Studies in African Taxation Member, IBFD Executive Board

Spotlight: 17:05 – 17:25

The IBFD Tax Research Platform (20 minutes)

— Tiziana Cantoni

Regional Account Manager, Sales Department, IBFD





Day 2: Thursday, 30 May 2024

09:00 – 09:05 **Opening Remarks** (5 minutes)

— Belema Obuoforibo

Director, IBFD Knowledge Centre Chair, Centre for Studies in African Taxation Member, IBFD Executive Board

Session 4 Transfer Pricing in Africa: Recent Developments – Cases, 09:05 – 10:35 Legislation, and Policy Issues (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Monique van Herksen
 Partner, Tax and Transfer Pricing,
 Simmons & Simmons. The Netherlands

Panel:

Michael Hewson

Director, Graphene Economics, South Africa Member, Transfer Pricing Economists for Development

— Kalale Mambwe

Project Manager, Tax Inspectors Without Borders (TIWB), OECD

Luis Nouel

Manager,
Africa & the Middle East Knowledge Group, IBFD

— Maari Sarr

Tax Manager, Gambia Revenue Authority

Spotlight: The West African Union of Tax Institutes (WAUTI) (5 minutes)

10:35 - 10:40

— George Kwatia

President,
West African Union of Tax Institutes (WAUTI)

10:40 – 11:05 **Tea Break** (25 minutes)





Session 5 *11:05 – 12:35*

VAT on Cross-Border Digital Trade: Overcoming Practical Hurdles in Africa (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

George Obell

Chief Manager of Transfer Pricing Audits, Kenya Revenue Authority

Presentation:

Yvette Nakibuule Wakabi

Senior Associate, Africa & the Middle East Knowledge Group, IBFD

Panel:

Kehinde Kajesomo

Deputy Director, Head, Treaties & International Tax Policy Division, Federal Inland Revenue Service (FIRS), Nigeria

Martin Kisuu

Founder, Taxwise Africa Consulting, Kenya

Prof. Des Kruger

Consultant, Webber Wentzel Attorneys, South Africa

— Emeka Nwankwo

Acting Senior Manager,
Member Services,
African Tax Administration Forum (ATAF), South Africa

— Caine Wanjau

Co-founder, Namari Technology, Kenya

12:35 – 14:00 **Lunch Break** (1 hour 25 minutes)

Programme continued on next page





Session 6 Trade and Investment in Africa: Opportunities, Obstacles, and 14:00 – 15:30 Practical Perspectives (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Dr. Obiageli Ezekwesili

Senior Economic Adviser, Africa Economic Development Policy Initiative (AEDPI), Nigeria

Founder and President, Human Capital Africa (HCA)
Founder and Board Chair, School of Politics Policy and Governance
(SPPG)

Board Chair, Women Political Leaders (WPL) Member, IBFD Board of Trustees

Speakers:

Prof. Jonathan Aremu

Professor of International Economic Relations, Covenant University, Nigeria

Dr. Anna Jerzewska

Founder and Director, Trade and Borders, United Kingdom

Nikki Oberholzer

Head of Tax, Coca-Cola Beverages Africa, South Africa

Fabiola Ssebuyoya

Partner, Bowmans Tanzania

Salifou Tiemtore

Director, Customs Union and Taxation, Economic Community of West African States (ECOWAS), Nigeria Member, CSAT External Advisory Committee

15:30 – 16:00 **Tea Break** (30 minutes)

Programme continued on next page





Session 7 Host Country Focus: Effective Dispute Prevention and 16:00 – 17:30 Resolution in Kenya (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Lena Onyango
 Partner,
 Tax and Exchange Control,
 Cliffe Dekker Hofmeyr (CDH), Kenya

Speakers:

— Titus Mukora Partner,

PricewaterhouseCoopers (PwC), Kenya

— **Jacinta Muriithi** Group Tax Manager, Kenya Airways

Daniel Ngumy
 Partner, Head of Tax,
 Anjarwalla & Khanna Advocates, Kenya

CS. Rispah Simiyu FCCA EBS
 Commissioner for Domestic Taxes,
 Kenya Revenue Authority

17:30 – 17:35 **Day 2 Closing Remarks** (5 minutes)

Belema Obuoforibo
 Director, IBFD Knowledge Centre
 Chair, Centre for Studies in African Taxation
 Member, IBFD Executive Board

19:30 Symposium Gala Dinner

Dress Code: Evening Dress / Traditional African Dress





Day 3: Friday, 31 May 2024

09:00 – 09:05 **Opening Remarks** (5 minutes)

Belema Obuoforibo

Director, IBFD Knowledge Centre Chair, Centre for Studies in African Taxation Member. IBFD Executive Board

Special Address: Tax Administration in Africa – Past, Present, and Future

09:05 – 09:20 (15 minutes)

Hon. Aboubacar Nacanabo

Minister of Economy, Finance and Development, Ministry of Finance, Burkina Faso

Session 8 Building a Sustainable System for Domestic Resource

09:20 – 10:50 **Mobilisation** (1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Dr. Esther A. P. Koisin

Executive Director, Commonwealth Association of Tax Administrators (CATA)

Speakers:

Laila Benchekroun

Head of International Taxation and Cooperation Division, General Tax Administration of Morocco Member, CSAT External Advisory Committee

- Prof. Dr. Victor van Kommer

Director, IBFD Capacity Building Member, IBFD Executive Board

Catherine Lemesle

Secretary General, Cercle Réflexion Échange Dirigeants Administrations Fiscales (CREDAF), France

— Emily Muyaa

Chief, Capacity Development Unit, UNDESA-FSDO, United Nations

Babatunde Oladapo

Executive Secretary,
West African Tax Administration Forum (WATAF), Nigeria





Spotlight:

The International Fiscal Association (IFA) (5 minutes)

10:50 - 10:55

Prof. Dr. Johann Hattingh
 Faculty of Law, University of Cape Town, South Africa
 Chief Editor, Bulletin for International Taxation, IBFD
 Member, CSAT External Advisory Committee

— Dapo Ladimeji President,

International Fiscal Association (IFA) Africa

10:55 – 11:20 **Tea Break** (25 minutes)

Presentation: The Global Tax Landscape (15 minutes)

11:20 - 11:35

Dr. Achim Pross
 Deputy Director,
 Centre for Tax Policy and Administration (CTPA),
 OECD

Programme continued on next page





Session 9

Global Tax Governance: A Stronger Voice for Africa?

11:35 - 13:05

(1 hour 30 minutes)

Session Chair:

Dr. Mugambi Mwirigi

Commissioner, Kenya School of Revenue Administration, Kenya Revenue Authority

Presentation:

Emmanuel Eze

Senior Advisor International Taxation, African Tax Administration Forum (ATAF), South Africa

Panel:

Christine Kahema Muthui

Founder and Director,
Alpha Tax and Business Advisory Services, Kenya
Member, CSAT External Advisory Committee

Prof. Annet Oguttu

Professor of Taxation, Director of the African Institute, University of Pretoria, South Africa

Duncan Onduru

Independent Tax Consultant, UNDP/OECD Roster Expert, Tax Inspectors Without Borders (TIWB) Initiative

Hon. Irene Ovonji-Odida

Commissioner, Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation (ICRICT)

Dr. Achim Pross

Deputy Director, Centre for Tax Policy and Administration (CTPA), OECD

Programme continued on next page





13:05 – 13:30 **Closing Ceremony** (25 minutes)

Vote of Thanks (10 minutes)

Closing Remarks (15 minutes)

- Prof. Dr. Victor van Kommer
 Director, IBFD Capacity Building
 Member, IBFD Executive Board
- Belema Obuoforibo
 Director, IBFD Knowledge Centre
 Chair, Centre for Studies in African Taxation
 Member, IBFD Executive Board
- Jan Maarten Slagter
 Chief Executive Officer, IBFD

13:30 Post-Symposium Activities

- Lunch
- Collection of Attendance Certificates
- Tours (Privately arranged)